Αρχείο

 
Νεα  δεδομένα στην αποθεραπεία των αθλητικών κακώσεων δημιουργεί η χρήση βλαστοκυττάρων, καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος επιστροφής στην ενεργό δράση, ενώ οι αθλητές επιστρέφουν πιο δυνατοί!
Μάλιστα στην περίπτωση  της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου,  της  πιο συχνής αθλητικής κάκωσης,  οι αθλητές επιστρέφουν στην ενεργό δράση μέσα  σε μόλις δύο μήνες μετά το χειρουργείο !
Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα της χρήσης βλαστοκυττάρων στην  θεραπεία της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου παρουσιάστηκαν στο  διεθνές ΣυνέδριοInternationalCartilageRepairSociety- StemCellsandScaffolds,  το οποίο διεξήχθη στη Μπολόνια της Ιταλίας 5-6 Δεκεμβρίου 2014, υπό την αιγίδα της ICRS.
«Τα αποτελέσματα απέσπασαν την θαυμασμό διακεκριμένων  αθλητιάτρων από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η νεα μέθοδος ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αφού  μειώνει την αποθεραπεία της ρήξης του προσθίου χιαστού συνδέσμου, η οποία  κυμαινόταν από έξι  μέχρι δώδεκα μήνες»αναφέρει  ο πρωτοπόρος Ορθοπεδικός Χειρουργός και ΑθλητίατροςΔρ Σταύρος Αλευρογιάννης,  που εφαρμόζει την νέα μέθοδο στην Ελλάδα.
 
 
 
    Η νεα μέθοδος  χαρακτηρίστηκε ως επανάσταση στη χειρουργική των χιαστών συνδέσμων, καθώς μέχρι σήμερα  εφαρμόζονται πάνω  από  540  τεχνικές αποκατάστασης,  ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα ήταν ο χρόνος επιστροφής  στην ενεργό δράση, που κυμαίνεται από 6-12 μήνες, ανάλογα με το σπορ  του αθλητή.
 
   Σύμφωνα με τον Δρ Αλευρογιάννη, αλλά και τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο συνέδριο "  Η χρήση βλαστοκυττάρων από το μυελό των οστών, βοηθά  στην ταχύτερη κυτταρική αφομοίωση- νεοαγγειογένεση των μοσχευμάτων (χιαστού) και  ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης. Η έκκριση κυτοκινών και νεο-αγγειογεννετικών παραγόντων, επιταχύνουν τη κυτταρική ανάπτυξη και την εν γένει αναγέννηση του χιαστού συνδέσμου, ενώ συνεχίζουν την αναγεννητική τους δράση για πολλούς μήνες".  
 
 
 
            ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ   ΝΕΑΣ   ΜΕΘΟΔΟΥ
 
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νεα μέθοδος σε σχέση με τις μέχρι σήμερα χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι αθλίατροι είναι:
 
Tαχύτατη αναγέννηση του μοσχεύματος και σταθερότητα του γόνατος
Ελάττωση της αποτυχίας (επαναρρήξη ή ανεπάρκεια του νέου χιαστού)
Σημαντική μείωση του κίνδυνου μόλυνσης ,
Αποφυγή μετεγχειρητικής δυσκαμψίας από αρθροίνωση
Μικρότερο μετεγχειρητικό οίδημα και  πόνο
Μεγάλο  εύρος κίνησης της άρθρωσης
Δραματική μείωση του χρόνου επιστροφής στην ενεργό δράση.
Αξίζει να τονιστεί ότι η  χρήση βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση του χιαστού δεν είναι μια απλή διαδικασία. Απαιτεί έμπειρηκαι εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, ειδικά πρωτόκολλα λήψης, προετοιμασίας και εφαρμογής, καθώς κρίσιμοι παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά τους.
 
Η χρήση παροχέτευσης μετά το χειρουργείο απαγορεύεται και ειδικά πρωτόκολλα αιμόστασης απαιτούνται. Επίσης απαιτείται ειδικό πρωτόκολλο αποθεραπείας που ξεκινά από μερικές ώρες μετά το χειρουργείο και ολοκληρώνεται με την επανένταξη του αθλητή στην ομάδα του. Η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας έξι  εβδομάδες μετεγχειρητικά, αποτελεί οδηγό σημείο για την περαιτέρω  αποθεραπεία του.
 
 
 
  ΡΗΞΗ  ΧΙΑΣΤΟΥ  Ο  ΠΙΟ  ΣΥΧΝΟΣ  ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
 
     Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο σύνδεσμος του γόνατος ο οποίος υφίσταται συχνότερα τραυματισμό, ως αποτέλεσμα αθλητικής κάκωσης, πτώσεων ή τροχαίων ατυχημάτων . Η συχνότητα της κάκωσης αυτής αυξάνεται συνεχώς, με τη συμμετοχή όλο και περισσοτέρων ατόμων νέας ηλικίας στον επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ εμφανίζεται αυξημένη στις γυναίκες δύο με οκτώ φορές περισσότερο σε σχέση με τους άντρες (ανοιχτή λεκάνη, βλαισογονία, πρηνισμός άκρου ποδός, μυϊκή κατασκευή, ορμονικές διαφορές, ανατομία χιαστού και μηριαίων κονδύλων ).
 
 Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν μεγαλύτερη συχνότητα τέτοιων τραυματισμών σε σχέση με τους Αφρο-αμερικάνους, Ασιάτες και Ισπανόφωνες.
 
 Πιο συχνά τραυματίζονται οι αθλητές του μπάσκετ, του χόκεϊ, του ποδοσφαίρου,  της γυμναστικής, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα αυτοί του σκι και του βόλεϊ.
 
 Στις ΗΠΑ  κάθε χρόνο έχουμε περίπου 250.000 τραυματισμούς ( 1 στους 1.750) σε άτομαηλικίας 15 με 45 χρόνων, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στη χώρα μας ξεπερνά τοις 4.000 ετησίως. Μόνο στο 30% των περιπτώσεων ο τραυματισμός είναι από άμεση επαφή με αντίπαλο.
 
Το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των κακώσεων του χιαστού συνδέσμου ανέρχεται σε 2-3 δισ. δολάρια το χρόνο, γεγονός που υποδηλώνει το τεράστιο κοινωνικοοικονομικό κόστος των τραυματισμών αυτών.