Ειδήσεις σε τίτλους

 

 

 

 

 
 

 

Αρχείο

Σε περιβάλλον έντονης πολιτικής ρευστότητας, και με την αβεβαιότητα ως προς την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα να κυριαρχεί, Α. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε στη Βουλή, ελάχιστα πριν από την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού 2015.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία που άρχισε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και η οποία ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, όχι μόνο κατέδειξε το χάσμα που χωρίζει το σκληρό πυρήνα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες περί «καταστροφικής πολιτικής». Ανέδειξε, ταυτόχρονα, την ύπαρξη έντονου προβληματισμού σε ευρύ αριθμό βουλευτών τόσο της αντιπολίτευσης (ανεξάρτητων αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ενταγμένων ακόμα σε κομματικούς μηχανισμούς), όσο όμως και των συγκυβερνώντων κομμάτων: Κοινή συνισταμένη αυτού του προβληματισμού είναι η διαπίστωση της ανάγκης να υπάρξει ευρύτατη συμφωνία στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και σε ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών εντός του επόμενου έτους – πριν, δηλαδή, από την ολοκλήρωση της τετραετούς κυβερνητικής θητείας.


Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται να ενταχθεί και το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς επισημαίνεται πως αν διακοπεί η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από τις επόμενες κάλπες, τότε όλα θα πρέπει να αρχίσουν εκ του μηδενός στην επόμενη Βουλή, με αποτέλεσμα η –κατά γενική ομολογία αναγκαία- αλλαγή διατάξεων του καταστατικού χάρτη της χώρας να ολοκληρωθεί στο μακρινό μέλλον.
 
Τούτων δοθέντων, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου –όπως λέγεται στο Περιστύλιο- να διαπιστωθεί αν σε αυτή την κρίσιμη ώρα θα εισακουσθούν οι φωνές που ζητούν μίνιμουμ συναίνεσης, ή θα επιλεγεί εκ νέου η στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης. Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η εμφάνιση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρώτος θα ανέβει στο βήμα του ομιλητή, δίδοντας τον τόνο στο «μπρα ντε φερ» με τον αρχηγό της ΝΔ.
 
Την ίδια στιγμή, με ανάλογο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, στο πρόσωπο του οποίου εκτοξεύονται βέλη σκληρής κριτικής όχι μόνο από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και από αρκετούς βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας. Ο βαθμός δυσκολίας στην ανάπτυξη πολιτικού λόγου εκ μέρους του κ. Γκ. Χαρδούβελη ειδικά σήμερα αυξάνεται κατακόρυφα και εκ του γεγονότος ότι η συμφωνία με την τρόικα είναι «στον αέρα», ενώ παράλληλα έχει και το αυριανό ταξίδι σε ακόμα μία απρόβλεπτης εξέλιξης συνεδρίαση του Eurogroup.
 
Οπως, πάντως, πολλοί συμφωνούν στο βαθμό που δεν έχει οριστικοποιηθεί οποιουδήποτε περιεχομένου συμφωνία με την τρόικα σχετικά με την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος και τη δρομολόγηση των διαδικασιών διαμόρφωσης του «μεταμνημονιακού» τοπίου για την Ελλάδα, η «τελική σύγκρουση» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και οι εξ αυτής πολιτικές εξελίξεις μάλλον θα πρέπει να αναμένονται μετά από μερικά 24ωρα (όταν δηλαδή θα έρθει η στιγμή της ψήφισης «νέων» μέτρων από τη Βουλή), ή από μερικές εβδομάδες, την περίοδο δηλαδή που θα ανοίξει επισήμως το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εως τότε, εκπλήξεις από τους δύο μονομάχους εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν, αν και στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται.

Πηγή: kathimerini.gr Γιώργος Μπουρδάρας
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"