Αρχείο


Κατατέθηκε τελικώς  στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δύνεται η δυνατότητα σε κρατουμένους που έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο.
Η κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου Δικιαοσύνης είχε ανακοινωθεί για την ερχόμενη Τρίτη, ωστόσο επισπεύστηκε, λόγω και της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του απεργού πείνας. 
Όπως είχε σημειώσει την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, κρατούμενοι με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν τις σπουδές τους, γι' αυτό θα κατατεθεί και ρύθμιση για παρακολούθηση μαθημάτων δι αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
«Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά, ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του» είχε τονίσει ο υπουργός.
Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό είπε: «Τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο, μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».
Ο κ. Αθανασίου είχε διευκρινίσει ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων, που απαιτείται φυσική παρουσία, θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους.
Την Πέμπτη η υπεράσπιση του Νίκου Ρωμανού κατάθεσε αίτηση προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ανατραπεί η άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ενώ οι γονείς του Ρωμανού απέκρουσαν την νομοθετική ρύθμιση, τονίζοντας ότι «οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία» και προειδοποιώντας: «... Αλλιώς, η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν και τα «βραχιολάκια» (όταν τεθούν σε εφαρμογή σε 2-3 μήνες), ώστε να είναι δυνατή η επίσκεψη του κρατουμένου σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ με τη βοήθεια του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης

Πηγή: ethnos.gr