Αρχείο

Του Georg Gstrein
 
Το 2016 προβλέπεται  να είναι έτοιμο και να λειτουργήσει το πρώτο Ελληνορθόδοξο   Μοναστήρι της Κεντρικής Ευρώπης.
 Αρχικά το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα όπως θα λέγεται από το όνομα του Απόστολου που είναι και ο ιδρυτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα λειτουργήσει με δέκα μοναχούς, στο χωριό St. Andrä στην Zicksee  Burgenland στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας. Πάνω στην λίμνη που μέχρι τώρα ψαράδες , κολυμβητές και λάτρεις του surfing συναντιόντουσαν κάθε μέρα.
Με αυτό τον τρόπο θα εκπληρωθεί ο διακαής πόθος του  μακαριστού ηγούμενου Γαβριήλ του Διονυσιάτου που ονειρεύτηκε και αγωνίστηκε το 1964 να δημιουργήσει  ένα παράτημα του Αγίου Όρους στα περίχωρα της Βιέννης. Μετά από τρείς αποτυχημένες προσπάθειες, η τελευταία σε ένα παλιό παλάτι του Prince Eugen στο Marchfeld, τα σχέδια του εγκαταλειφτήκαν. 
Τελικά όμως σε αυτό το μπαρόκ παλάτι του Πρίγκιπα εγκαινιάστηκε τα τελευταία χρόνια ένα Κοπτικό Μοναστήρι. Ήταν λοιπόν πραγματικά καιρός να αποκτήσουν και οι Ελληνορθόδοξοι ένα τέτοιο Πνευματικό Κέντρο. Αυτά τα σήματα του καιρού συνέλαβε ο νέος Μητροπολίτης Αυστρίας Ουγγαρίας και έξαρχος Μεσευρώπης Αρσένιος. Εκεί ως Έξαρχος και των Ελληνορθόδοξων της Ουγγαρίας έψαχνε ένα μέρος κατάλληλο μεταξύ Βιέννης και Βουδαπέστης. Τον βρήκε στον St. Andrä που στα Ουγγρικά λέγεται “ Mosonszentandras”.  Σε ένα υπέροχο τοπίο με ανεμόμυλους καλαμιές και πηγάδια που είναι πασίγνωστο για τα υπέροχα ηλιοβασιλέματά του.  Ένα μέρος περισυλλογής  γαλήνης  και ανταμώματος « για όλο τον παννονικό Χώρο» πρέπει το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα να γίνει. Πραγματικά και στην Σλοβακία και στην Τρανσυλβανία δεν υπάρχει πια ένα ελληνικό μοναστήρι. Παρόλο που στον Μεσαίωνα στο τότε Ουγγρικό Βασίλειο μέσα στο τόξο των Καρπαθίων υπήρχαν. Το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα είναι ένα νέο Πνευματικό Κέντρο αλλά συναντάει την  παλιά παράδοση. Όσο αφορά το αντάμωμα με τους άλλους Χριστιανούς αυτό έχει αρχίσει: την γη για το μοναστήρι χάρισε η ρωμαιοκαθολική ενορία του Αγίου Ανδρέα.