Αρχείο



Γράφει ο Georg Gstrein

Στο «Εργαστήριον της νέας των Γραίκων Φιλολογίας», όπως ο Κοραής αποκάλεσε την Βιέννη των αρχών του 19ου αιώνα έγινε το βράδυ της Τρίτης ένα μεγάλο γλέντι για να εορτασθεί η επέτειος του 1821.
 Η πρωτοβουλία ήταν του Διαπολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδονία» και του προέδρου του Χαρίλαου Ζήκου. Για πλαίσιο της βραδιάς είχε επιλεγεί το γνωστό ελληνικό εστιατόριο ο ΟΡΦΈΑΣ, που βρίσκεται στην πρώτη περιφέρεια της Βιέννης.

«Εμείς οι Έλληνες της Βιέννης, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί μέλη της εδώ Ελληνικής Κοινότητας του 18ου και 19ου αιώνα, στήριξαν οικονομικά και ηθικά το κίνημα του Ελληνικού Διαφωτισμού, που θωράκισε πνευματικά το «υπόδουλο έθνος των Γραικών», ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Απελευθερωτικού Αγώνα του.» τόνισε ο πρόεδρος.  Θύμισε πόσοι μακεδονίτες έλληνες πρόσφεραν και στον Ελληνικό Διαφοτισμό  και στον εθνικοαπελευθεροτικό αγώνα. Και ξαναθύμισε ο κος Ζήκος, « 

Πόσο επίκαιρο είναι σήμερα, το 2014, αυτό που τόσο σοφά τραγούδησε η λαική μούσα με τα χείλη του στρατηγού της Ρούμελης» Γεώργιου Καραϊσκάκι που καλούσε «Έλληνες, μη κιοτέψετε, παιδιά μη φοβηθείτε....Σαν Ελληνες βαστάζετε και σαν γκραικοί σταθείτε...».
Στο γλέντι παρέστη ο Διευθυντής του Προξενικού Γραφείου της Ελλάδας στην Βιέννη κος Δημήτριος Δασκαλάκης ο οποίος ανάλυσε την σημασία της γιορτής. Η αντιπρόεδρος του «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Αλεξάνδρα Καρακοπούλου-Τσίσσερ ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Κάρολου Παπούλια για την επέτειο της επανάστασης.  Παρέστησαν μέλη των Ελληνικών και Κυπριακών διπλοματικών αποστολών στην Βιέννη.  

Το μουσικό  συγκρότημα «Die Griechen» έδωσε το χρώμα της βραδιάς με ζωντανή ποιοτική μουσική με πολύ τραγούδι και χορό. Διέπρεψε και εκεί ο Πρόεδρος.