Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 20:59

Νάουσα – ανάπτυξη – εξωστρέφεια: Οι οινοποιοί δείχνουν το δρόμο…

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Του Θανάση Μυλωνά
 
Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, όπως λέει η ρήση, τότε οι οινοποιοί μας με το νεοσύστατο σύνδεσμό τους, έκαναν το πρώτο βήμα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
 Το τριήμερο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο: «Νάουσα Πόλη του Οίνου» στον πολυχώρο πολιτισμού «Βέτλανς» απέσπασε κολακευτικά σχόλια από τους επισκέπτες για το πλούσιο πρόγραμμα, την καλή οργάνωση και φυσικά την άρτια παρουσία των συμμετεχόντων οινοποιείων.  
Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει μια ευρεία γκάμα κρασιών σε συνδυασμό με εκλεκτά εδέσματα, να συμμετέχει σε ενημερωτικές ομιλίες, να μάθει για την οινική ιστορία της πόλης, και να επισκεφτεί οινοποιεία.
Μια δράση με καθαρά εξωστρεφή χαρακτήρα την οποία ο σύνδεσμος των οινοποιών μας φιλοδοξεί να κάνει θεσμό τα επόμενα χρόνια, ενώ οι ενέργειές τους για την προώθηση του οίνου και της Νάουσας δεν θα σταματήσουν εδώ. 
Η πρωτοβουλία τους δείχνει προς πια κυρίως κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, πως θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε (γη, φυσικό κάλος, ιστορία, πολιτισμός) προκειμένου να πάρει ξανά μπρος η τοπική οικονομία. 
Οι εμμονές σε παλιά μοντέλα ανάπτυξης και η νοσταλγία των αλλοτινών ένδοξων φουγάρων είναι καιρός να ξεπεραστούν. Η νέα γενιά των οινοποιών με τις κινήσεις της ανοίγει το δρόμο, με δυσκολία είναι η αλήθεια, το αποτέλεσμα όμως φαίνεται να τους δικαιώνει. Το δικό τους μοντέλο πρέπει να βρει μιμητές. Αυτό άλλωστε είναι το μεγάλο στοίχημα σύμφωνα με όσα μας είπε οινοποιός στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο οποίος μάλιστα φάνηκε απογοητευμένος από τη μικρή προσέλευση νέων στην εκδήλωση. Το σκεπτικό του είναι απλό, μαγικές συνταγές για ανάπτυξη δεν υπάρχουν, έχουμε τον πλούτο της γης, αρκεί να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα. Ευκαιρίες υπάρχουν αρκεί να δούμε πέρα από τα στενά όρια μιας απλής αναζήτησης εργασίας.
Η Νάουσα μπορεί με παρόμοιες δράσεις να γίνει ελκυστική όλες τις εποχές του χρόνου, να αποκτήσει ταυτότητα, να δημιουργήσει το δικό της μύθο, να γίνει αγαπημένος προορισμός. 
 

Σχετικά Άρθρα