Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 22:52

Υπάρχει σωτηρία ή όχι;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Βαλάντη Λιόλιου

 

Να λοιπόν που μετά τις πρώτες ασφαλτοστρώσεις στους κεντρικούς δρόμους της Νάουσας, «ήρθαν» και οι πρώτες βλάβες στο πολύπαθο και κυρίως παλαιό δίκτυο ύδρευσης. Μαζί με τις βλάβες όμως, «ήρθαν» και τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα για το αν έπρεπε τελικά η δημοτική αρχή να ασφαλτοστρώσει τους κεντρικούς δρόμους τη στιγμή που ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το νέο δίκτυο ύδρευσης παρά μόνο σε κάποια σημεία. Η αφορμή ήταν μια βλάβη σε κεντρικό σημείο στην οδό Ζαφειράκη, που ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα αλλά και σε άλλες οδούς στη Νάουσα.

 

Διαμαρτυρόμασταν για τα μπαλώματα;

 

Σίγουρα, οι νέες ασφαλτοστρώσεις κρίνονται ως θετική εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς πως το σύνολο των Ναουσαίων πολιτών έχει διαμαρτυρηθεί πολλάκις στο παρελθόν, πρόσφατο και όχι μόνο, για την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, τις πολλές λακκούβες και ούτω καθεξής. Άρα, όλοι θέλαμε λίγο ή πολύ τις ασφαλτοστρώσεις. Έτσι δεν είναι;

 

Μήπως βιάστηκε η δημοτική αρχή;

 

Εδώ υπάρχει η  ένσταση. Μήπως βιάστηκε η νυν δημοτική αρχή και ο Νίκος Κουτσογιάννης; Μήπως έπρεπε να ολοκληρωθεί πρώτα το νέο δίκτυο ύδρευσης και κυρίως να μπει σε λειτουργία; Μήπως οι ασφαλτοστρώσεις ήταν ένα έργο βιτρίνας τη στιγμή που χωρίς νέο δίκτυο και με το παλιό ακόμη σε λειτουργία θα έχουμε συνεχείς βλάβες που θα καταστρέψουν με τον καιρό τις νέες αυτές ασφαλτοστρώσεις;

Οι απόψεις που ακούστηκαν και κυρίως γράφτηκαν ήταν πως το ποσό που δόθηκε για τις ασφαλτοστρώσεις από τον προϋπολογισμό του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου, ύψους άνω των 800 χιλ. ευρώ θα μπορούσε να διατεθεί στη ΔΕΥΑΝ έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι συνδέσεις με το νέο δίκτυο.

Προσέξτε τι γράφει ο Γιώργος Βασιλείου πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ επί δημαρχίας Τάσου Καραμπατζού και νυν δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Ανανέωσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ,.

«Βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης, στην οδό Ζαφειράκη, στην Νάουσα. Είναι η πρώτη; Όχι βέβαια. Είναι η πρώτη όμως μετά την νέα ασφαλτόστρωση. Όταν φωνάζαμε πως δεν πρέπει να γίνουν νέες ασφαλτοστρώσεις, πριν αποκατασταθεί το κατεστραμμένο δίκτυο, εισπράτταμε την χλεύη. Τώρα τι θα μας πει η δημοτική Αρχή, που έχει δώσει νόημα στον σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό? Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να μου πει. Εσύ τι έκανες σαν πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ; Απαντώ. Δεν υπήρχαν χρήματα, ούτε έτρεχε κάποιο πρόγραμμα. Εκεί που υπήρχε πρόγραμμα, όπως στην αποχέτευση του κάμπου, όλα πήγαν κατ' ευχήν. Η σημερινή διοίκηση αντίθετα, αν και υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι, παρόλο που διάγει τον τέταρτο χρόνο της θητείας της, δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για την ολοκλήρωση του έργου».

Να πάμε τώρα  στον Σταύρο Γεωργιάδη, τοπικό σύμβουλο  και πρώην πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Χαρίεσσας ο οποίος επίσης ήταν στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝ επί δημαρχίας Νίκου Κουτσογιάννη. Ο κ. Γεωργιάδης με άρθρο του στη «Φωνή της Ναούσης», πριν ξεκινήσουν οι ασφαλτοστρώσεις είχε «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου», σύμφωνα με τον ίδιο.

Τι έγραφε λοιπόν ο Σταύρος Γεωργιάδης μεταξύ άλλων:

«Τοποθετώντας νέο ασφαλτοτάπητα στους δρόμους της πόλης στην ουσία θάβεται για τα επόμενα χρόνια το δίκτυο ύδρευσης της Νάουσας. Ένα δίκτυο ύδρευσης το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1927 και ολοκληρώθηκε το 1947 το οποίο αποτελείται από σωλήνες μετάλλου και αμιάντου οι οποίες προστέθηκαν στις επεκτάσεις του δικτύου. Τα υλικά αυτά μετά από τα τόσα χρόνια χρήσης χρίζουν αντικατάστασης. Αντικατάσταση την οποία αποφάσισαν πρώην δημοτικά συμβούλια και δρομολόγησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας του νερού καθώς και την εξοικονόμηση χρημάτων από τις λιγότερες βλάβες που θα προέκυπταν. Έχουμε λοιπόν θεωρητικά ένα νέο δίκτυο ύδρευσης με νέους πλαστικούς σωλήνες, δίπλα στο παλαιωμένο δίκτυο της δεκαετίας του ‘40. Για λόγους που δε γνωρίζω αλλά και δε μπορώ να δικαιολογήσω, το νέο δίκτυο ποτέ δε τέθηκε ουσιαστικά σε λειτουργία. Μια νεότερη δημοτική αρχή και τότε σκέπασε με νέο ασφαλτοτάπητα τους δρόμους της πόλης και έτσι μετά από περίπου 80 χρόνια η πόλη εξακολουθεί να υδρεύεται από ένα δίκτυο που δημιουργεί τεράστια θέματα. Έρχεστε λοιπόν και εσείς ως νέα δημοτική αρχή και αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε όλα τα χρήματα του τεχνικού προγράμματος (835.000€) για να σκεπαστεί στην ουσία ένα τέτοιο δίκτυο. Έχω την υποχρέωση να σας προτείνω να μην το κάνετε και να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα αυτά για να ολοκληρώσετε το νέο δίκτυο με τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να καταργήσετε το παλιό. Διότι αν τελικά υλοποιήσετε την απόφαση σας τότε φοβάμαι ότι η Νάουσα αντί να πάει στην Κορυφή της Ευρώπης θα καταδικαστεί για τα επόμενα χρόνια διότι η νέα δημοτική αρχή που θα έρθει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και θα θέλει να ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα της αυτοδιοίκησης, για να δώσει λύση σε τέτοια καθημερινά προβλήματα, θα πρέπει να καταστρέψει τη νέα αυτή ασφαλτόστρωση.

Άλλωστε δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σωστός και καλός νοικοκύρης πρώτα βάζει τα υδραυλικά στο σπίτι του και μετά τοποθετεί τα πλακάκια!».

 

Μπορεί να διατεθεί το ποσό;

 

Μετά  από αυτές τις απόψεις,  γεννώνται  συγκεκριμένα ερωτήματα.  Άραγε, μπορούσε το ποσό που εγκρίθηκε  για τις ασφαλτοστρώσεις, να δοθεί από το δήμο στη ΔΕΥΑΝ; Είναι αυτό πρακτικά δυνατό; Επίσης, αυτό το ποσό που είναι πάνω από 800 χιλ. ευρώ και κοντά στο 1 εκ. , είναι αρκετό για να ολοκληρωθεί η σύνδεση με το νέο δίκτυο της πόλης;

 

Χαρτογράφηση και Τηλεματική;

 

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα χρονικά αυτή τη στιγμή; Υπάρχει σύγχρονη χαρτογράφηση ολόκληρου του παλαιού δικτύου που πρέπει να αντικατασταθεί από το νέο; Επίσης το νέο δίκτυο καλύπτει όλη την πόλη ναι ή όχι;

Συνεχίζοντας, διαθέτει η ΔΕΥΑΝ όπως διαθέτει η ΔΕΥΑΒ (Βέροια) εδώ και αρκετά χρόνια σύστημα Τηλεματικής; Δηλαδή να υπάρχουν σε όλο το δίκτυο (ποιο άραγε το παλιό ή το νέο οεο;) αισθητήρες συνδεδεμένοι μέσω κομπιούτερ, έτσι ώστε όταν υπάρχει βλάβη να γνωρίζουν τα στελέχη της ΔΕΥΑΝ  αμέσως την ακριβή θέση και να μην κάνουν  δέηση και λιτανεία στο Θεό ή σε μαντείο;

Αναρωτιέμαι, για ποιο λόγο δεν έχουν απαντηθεί όλα αυτά τα ερωτήματα, όχι τώρα αλλά εδώ και 30 χρόνια, από όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και τους εκάστοτε προέδρους της ΔΕΥΑΝ. Η αλήθεια είναι πως ο μόνος που πίστευε και πιστεύει πως ακόμη και τώρα το νέο δίκτυο είναι δυνατόν να λειτουργήσει άμεσα είναι ο Γιώργος Φουντούλης.

Προσωπικά συμφωνώ εν μέρει με όσα έγραψε ο Γιώργος Βασιλείου, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει υπεύθυνο για όλα τα χρόνια προβλήματα και παθογενέσεις της ΔΕΥΑΝ, και με το Σταύρο Γεωργιάδη. Προφανώς όταν βάζεις πλακάκια πρώτα κάνεις τα υδραυλικά. Κανείς όμως δεν απαντά για ποιο λόγο τα εν λόγω υδραυλικά δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και τόσα χρόνια και επίσης αν υπάρχουν χρήματα τώρα για να ολοκληρωθούν.

 

Πολιτική απόφαση

 

Μην γράφω όμως τα ίδια. Πάρθηκε μια πολιτική απόφαση. Να γίνουν οι ασφαλτοστρώσεις, παρότι προφανώς ο δήμαρχος Νάουσας γνωρίζει την κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης και την κατάσταση στη ΔΕΥΑΝ. Το αν αυτή η απόφαση είναι σωστή ή όχι θα κριθεί από τους ίδιους τους πολίτες.

Η βλάβη στην Οδό Ζαφειράκη φτιάχτηκε. Φοβάμαι όμως πως θα υπάρξουν και άλλες και αναρωτιέμαι πως θα καταντήσουν αυτές οι νέες ασφαλτοστρώσεις μετά από μερικά χρόνια αν έχουμε συνέχεια "μπαλώματα" όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Και κάτι για το τέλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η οδός Ζαφειράκη είναι συνδεμένη στο νέο δίκτυο ύδρευσης αλλά προσέξτε, υπάρχει παράλληλα και το… παλιό που δεν μπορεί να απομονωθεί! Πρέπει να εντάξει νέο έργο η ΔΕΥΑΝ έτσι ώστε να γίνει και αυτό. Α,  και στην Οδό Κοραή πάλι σύμφωνα με τις πληροφορίες μου , κάτω από την άσφαλτο γίνεται «κόλαση»…

Υπάρχει λοιπόν σωτηρία; Έπρεπε ή δεν έπρεπε όλα αυτά να  είχαν ήδη προβλεφθεί και να είχαν ήδη διορθωθεί;