Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 09:16

Το καινούργιο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γρηγόρη Σακαλή

 

¨Το παλιό πεθαίνει. Το καινούργιο δυσκολεύεται να γεννηθεί. Ζούμε την εποχή των τεράτων.¨

Α. Γκράμσι

 

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω απ’ την Ευρώπη. Είναι το φάντασμα της ακροδεξιάς, του φασισμού. Σε μια εποχή που κλονίζονται οι θεμελιώδεις αξίες της παρούσης κοινωνίας, μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης όπου η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, μια αρκετά μεγάλη μερίδα των κατώτερων στρωμάτων γοητεύεται από τον λόγο της ακροδεξιάς. Πολλοί το κάνουν από άγνοια γιατί δεν έχουν επίγνωση του ρόλου αυτών των κομμάτων στην Ιστορία κι άλλοι από φόβο μπροστά στους ξένους πρόσφυγες γιατί θεωρούν ότι χάνουν θέσεις εργασίας.

Η άνοδος της ακροδεξιάς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ευνοήθηκε και από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Επίσης έχουν και την υποστήριξη του Πούτιν. Όσο κι αν θέλουν να εμφανίζονται αυτά τα κόμματα ως ¨αντισυστημικά¨ στην πραγματικότητα δεν είναι. Έχουν σχέσεις και συνεργασία με την διαπλοκή και τους κεφαλαιούχους.

Επίσης υπάρχει και ένας συγχρονισμός με την άνοδο των νεοφιλελευθέρων κομμάτων κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Η Αριστερά από την άλλη δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την κρίση γιατί ο λόγος της δεν πείθει τις μάζες κι αυτό  είναι δική της ευθύνη. Αν δεν εκσυγχρονιστεί και δεν απαντήσει πειστικά στα ερωτήματα των καιρών, θα παραμείνει συρρικνωμένη.

Απομένει ο λαός. Που άγεται και φέρεται και χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο. Βομβαρδίζεται καθημερινά από τα κανάλια και πέφτει θύμα της προπαγάνδας.

Είναι όμως και ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση.