Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 12:23

"Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ παραδέχονται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια αλλά.. δεν το λένε"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Αναστάσιου Κωστόπουλου*

 

"Η πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ είναι σαφώς αντικρουόμενη γιατί έχει δύο συστατικά στον πολιτικό της λόγο που αν μη τι άλλο παραδέχεται κάποια ζητήματα…..αλλά δεν τα λέει γιατί θα της κοστίσουν πολιτικά. Το πολιτικό κόστος όμως θα το επωμιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της ή θα συμπαρασύρει και το κόμμα της ΝΔ.

Η μία πλευρά του πολιτικού λόγου της αντιπολίτευσης είναι αυτή που ακούμε από τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν, δηλ. ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το τέταρτο, πέμπτο, έκτο μνημόνια κλπ. Μια άλλη παράμετρος του λόγου της είναι ότι, δεν πρόκειται για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια ισχυριζόμενη την ύπαρξη   ισχυρής εποπτείας (όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, έχουν εποπτεία) από τους θεσμούς και ότι τα μνημονιακά χρόνια θα συνεχιστούν τουλάχιστον για 10 και βάλε.

Παράλληλα προτείνει ότι πρέπει η Ελλάδα να αποδεχτεί μια πιστοληπτική πολιτική , η οποία είναι  ένα άλλο μνημόνιο,  γιατί δεν βγαίνει η χώρα στις αγορές , συνεχίζει να είναι υπό το καθεστώς του δανεισμού, με όλες τις συνέπειες,  με την αιτιολογία ότι θα προστατευτεί η  οικονομία  από τυχόν ατυχήματα.  

Όμως υπάρχει μια αμφισημία στην συνολική  πρότασή της. Η πιστοληπτική γραμμή που προτείνει με τις εξαγγελίες που τελευταία παρουσιάζει σαν πρότασή της, κινούνται αντίθετα . Οι εξαγγελίες της,  ισχυροποιούν της θέση της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο  από τα μνημόνια.

Τι λέει η ΝΔ και ο αρχηγός της, στις εξαγγελίες;

Μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση πλεονασμάτων κλπ; Καλές οι εξαγγελίες, άριστες. Από την άλλη δέχεται όμως και υποστηρίζει τις περικοπές των συντάξεων (και ας κατέθεσε τροπολογία για αναστολή της περικοπής).

Υπάρχει όμως μια βασική αρχή που πρέπει όλοι να συνομολογήσουμε. Όλα αυτά που προτείνει  η ΝΔ κάτω από ένα μόνο καθεστώς μπορούν να επιτευχθούν. Της εξόδου από τα μνημόνια. Όταν είσαι μέσα στα μνημόνια είναι γνωστό ότι δεν μπορεί κανένας να  κάνει, ούτε καν να  σκεφθεί μονομερείς ενέργειες, γιατί οι εταίροι  θα  ρίξουν κόκκινη κάρτα και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι οι Έλληνες  τα τελευταία 8 χρόνια, αλλά και μετά από το προχθεσινό (γιατί δεν βγήκαμε ακόμη από το πρόγραμμα) με το ισοδύναμο των 28 εκ ευρώ που έπρεπε να βρεθεί.

Η ΝΔ έχει χάσει τον μπούσουλα, γιατί ενώ εξαγγέλλει τα μέτρα ``ανακούφισης΄΄, αυτά συγκρούουν   στην πρόταση της ΝΔ  για την  αυστηρή πιστοληπτική γραμμή,  που είναι ένα μνημόνιο, έχοντας όλα τα μειονεκτήματα ενός μνημονίου.

Τι παραδέχεται έμμεσα λοιπόν η ΝΔ και που βασίζεται να εφαρμόσει την πολιτική που ευαγγελίζεται; Στο επίτευγμα και μόνο αυτής της κυβέρνησης δηλ. της εξόδου από τα μνημόνια. Εκεί ποντάρει, εκεί ελπίζει. Μόνο έτσι μπορεί να πραγματοποιηθεί το υποτιθέμενο πρόγραμμά της .

Απλά η ΝΔ και ο αρχηγός της προπαγανδίζει το`` πρόγραμμά΄΄  της και περιμένει να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια και γι αυτό  υπόσχεται . Περιμένει να στήσει ένα successstoryπου θα βασίζεται στις πλάτες και στην επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πολύ περισσότερο του ελληνικού λαού. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είτε μόνοι είτε μαζί στην κυβέρνηση δεν κατάφεραν να έχουν  επιτυχίες. Όσο για το successstoryΣαμαρά, να τους θυμίσουμε ότι το πλεόνασμα που λένε ότι είχαν το 2014, ήταν έλλειμμα 1,2% και γι΄αυτό φάγανε πόρτα στις προσπάθειες δανεισμού τους από τις αγορές, αλλά και από την Ε.Ε.. Ας μην κάνει το μαύρο…άσπρο

Και κλείνω με το εξής ερώτημα. Γιατί ο ελληνικός λαός να εμπιστευθεί άλλες κυβερνήσεις (που έφεραν την Ελλάδα στην χρεοκοπία ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΈΒΓΑΛΑΝ ΑΠΌ ΤΑ ΜΝΗΜΌΝΙΑ) και όχι στην σημερινή που έχει και το knowhowκαι πολύ περισσότερο έχει αποδείξει πως  το πέτυχε κρατώντας το λαό όρθιο εφαρμόζοντας μέσα στο σκληρό ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονίων, κοινωνικές πολιτικές που αναγνωριστήκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σαν καινοτόμες πολιτικές στήριξης των αδυνάτων.

Να μην ξεχνάμε και κάτι άλλο. Το παράδειγμα της Αργεντινής. Δέκα χρόνια ήταν εκτός ΔΝΤ με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις και τα τελευταία δύο χρόνια οδεύουν  προς την ``αγκαλιά΄΄ του ξανα , γιατί κυβερνά μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση τύπου ΝΔ και Μητσοτάκη. Παράδειγμα προς αποφυγή για την Ελλάδα.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, ότι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ όπως και το ΚΙ.ΝΑΛ, παραδέχονται την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αλλά δεν το λένε, περιμένοντας να επωφεληθούν και να δρέψουν τους καρπούς μετά το τέλος  των μνημονίων , τέλος που έφερε μια συγκεκριμένη κυβέρνηση. Αυτό πως λέγεται στα απλά ελληνικά; Κλοπή.

Είναι όμως συνηθισμένοι σ΄αυτό το σπορ οι ηγεσίες τους".      

 

* Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ