Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 02 Ιουνίου 2018 08:09

Η προστατευτική οικονομική πολιτική Τράμπ και οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Αλέξανδρου Λαφάρα*

 

Πριν σχεδόν δεκαέξι μήνες είχαμε εκτιμήσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της προστατευτικής οικονομικής πολιτικής Τράμπ στις Ελληνικές εξαγωγές και κατ’ επέκταση και στην Ελληνική οικονομία. Οι εκτιμήσεις μας δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με την τελευταία ανακοίνωση των ΗΠΑ που αφορά στην επιβολή επιπλέον δασμών 10% στις εισαγωγές αλουμινίου και 25% στις εισαγωγές χάλυβα από τον Καναδά, Μεξικό αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύντομα αναμένεται να επιβληθούν νέοι δασμοί και σε άλλα προϊόντα.

Όσον αφορά το αλουμίνιο, θα πρέπει να τονίσουμε οτι η αξία των συνολικών προϊόντων αλουμινίου που εξήγαγε η Ελλάδα προς τις ΗΠΑ το 2017 έφθασε τα 56 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2013. Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές εξαγωγές των προϊόντων έλασης προς τις ΗΠΑ παρέμειναν σχεδόν σταθερές τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των προϊόντων διέλασης το 2017 παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 100% σε σύγκριση με το 2013.  Η επιβολή του επιπλέον δασμού 10% θα προστεθεί στον υπάρχοντα δασμό 3,5% ο οποίος θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο τις διεθνείς τιμές και θα προκαλέσει σημαντική υστέρηση στα οικονομικά περιθώρια των επιχειρήσεων του κλάδου παγκοσμίως.  

Όσον αφορά τον νέο δασμό στο χάλυβα, δεν προβλέπεται μεν να πλήξει άμεσα τις Ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 5 και είναι πλήρως εκσυγχρονισμένες, μιας και δεν εξάγουν στις ΗΠΑ αλλά αναμένεται να τις επηρεάσουν σημαντικά εμμέσως και συγκεκριμένα μέσω των πρώτων υλών, που στην ουσία θα πιέσουν χαμηλά τις τιμές. Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές χάλυβα της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ ανήλθαν το 2017 σε 5 εκατ. τόνους και υπολογίζεται να μειωθούν κατά περίπου 50% ή και ακόμη περισσότερο. Ο νέος δασμός 25% καλύπτει όλους τους χάλυβες συνολικού ύψους 35 εκατ. τόνων που αντιπροσωπεύουν αξία περίπου 30 δισ. δολαρίων για το 2017. Ο νέος δασμός θα μπορούσε να μειώσει συνολικά τις εισαγωγές των ΗΠΑ κατά 25 εκατ. τόνους, ποσότητα που ξεπερνά το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της Ε.Ε., οι οποίες το 2017 ανήρθαν τους 40 εκατ. τόνους.

Εκτός από τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Μεξικού και του Καναδά, άμεσες  ήταν οι αντιδράσεις και εντός των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ αναφέρθηκε στο καθαρό οικονομικό όφελος των ΗΠΑ από την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών ενώ ακόμη πιο επικριτικά ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Ντάντλεϊ επισήμανε ότι ο προστατευτισμός προκαλεί αντίποινα και εν τέλει πλήττει τους εργαζομένους. Το ίδιο επικριτικός  ήταν και ο διευθυντής του Αμερικάνικου εμπορικού επιμελητηρίου Τομ Ντονοχουε ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης προεδρικής απόφασης στην ανάπτυξη της Αμερικάνικης οικονομίας όπως επίσης και για την πιθανότητα να απειλήσει 2.6 εκατ. θέσεις εργασίας.

Ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου σίγουρα δεν θα είχε κανέναν κερδισμένο ενώ θα επέφερε μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας. Να θυμίσουμε οτι βάσει των τελευταίων στοιχείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το 2017 το Αμερικάνικο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ανήρθε στα 19,3 δισ. δολλάρια έναντι αυτού της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ανήρθε στα 17,3 τρισ. δολλάρια με την διαφορά οτι η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στα 550 εκατ. ανθρώπους έναντι 320 εκατ. των ΗΠΑ.

Κλείνοντας να θυμίσουμε οτι τo 2002, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους είχε επίσης επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, τους οποίους όμως απέσυρε ένα χρόνο μετά.

 

* MBA, MSF

Διεθνές στέλεχος επιχειρήσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη