Ειδήσεις σε τίτλους

 

 

 
 

 

 
 
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 08:25

Το παιδί μου δεν λέει το «ρ», τί να κάνω;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Της λογοθεραπεύτριας Ανθούλας Μπρούβαλη

 

Οι πιο συχνές διαταραχές στην ομιλία ενός παιδιού είναι οι φωνολογικές και οι αρθρωτικές διαταραχές, δηλαδή, η δυσκολία στην αντίληψη, επεξεργασία και εκφορά των ήχων.

 Τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν δυσκολία στο «ρ», το οποίο θεωρείται από τα δυσκολότερα γράμματα, γι’ αυτό και αναμένεται να εμφανιστεί τελευταίο. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιούνται κατά καιρούς, τα παιδιά αρθρώνουν σωστά το συγκεκριμένο ήχο σε ηλικία περίπου 5,5 ετών και άνω. Αυτό συμβαίνει διότι για την εκφορά του «ρ» απαιτείται σωστή λειτουργικότητα, ισχύ και συνεργασία των αρθρωτών (κυρίως της γλώσσας). Επίσης, το παιδί είναι πιθανόν να μην διακρίνει ακουστικά το «ρ» από κάποιο άλλο φώνημα όπως το «λ» και τότε να έχουμε αντικατάσταση π.χ. νελό αντί για νερό. Ακόμη, μία πιθανή αιτία για τη μη εκφορά του «ρ» είναι η ύπαρξη κοντού χαλινού της γλώσσας (η μεμβράνη κάτω από τη γλώσσα).

Έτσι, ένας γονιός λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλό είναι εάν παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό να απευθυνθεί στο λογοθεραπευτή, ο οποίος θα αξιολογήσει το παιδί και θα κρίνει εάν είναι απαραίτητη η ένταξή του σε εξατομικευμένο πρόγραμμα.

 Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

ΛΟΓΟμαγεία - Ανθούλα Μπρούβαλη

Τηλ: 23320 43616    Διεύθυνση: Ερμού 47, Κοπανός Ημαθίας

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"