Ειδήσεις σε τίτλους

 
 

 
 
 
 

 
 

 
 

 
 

 
Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 21:29

«Η Πυξίδα» του Διαχρονικού ΠΑΣΟΚ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Της Θούλης – Χρυσάνθης Σιδηροπούλου

 

Ο Κώστας Λαλιώτης μεταφέρει τη σημαντική πολιτική παρακαταθήκη, του ηγέτη της Μεταπολίτευσης, Ανδρέα Παπανδρέου

 

Το να καταφέρεις να μετατρέψεις το όραμα πολλών γενεών σε απτή πραγματικότητα είναι μια πάρα πολύ βαριά κληρονομιά

Διαβάζοντας την «ΠΥΞΙΔΑ» του Κώστα Λαλιώτη, ο αναγνώστης βρίσκεται περίπου έκπληκτος με την ακριβή συνέχεια της μεγάλης πολιτικής παρακαταθήκης του Ηγέτη της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, Ανδρέα Γ. Παπανδρέου καθώς διαμορφώνει ένα ύφος ζωής και συγκροτεί ένα ήθος ανθρώπων, που δικαιωματικά μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ελληνικά.

 

Αυτό το ήθος και αυτό το ύφος, που είναι ουσία πολιτικής και ελληνικού πολιτισμού, παραδόθηκε από γενιά σε γενιά, του μεγάλου Ξεριζωμού και της Προσφυγιάς, της Εθνικής Αντίστασης, του Ανένδοτου, του Πολυτεχνείου, της Αλλαγής.                                                              Ο Κώστας Λαλιώτης με την «ΠΥΞΙΔΑ» του, το μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, ως δημιουργικό γίγνεσθαι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, της Ελλάδας και του Κόσμου, της Κοινωνίας και του Ανθρώπου, της Νέας Αλλαγής.

Το να καταφέρεις να μετατρέψεις το όραμα πολλών γενεών σε απτή πραγματικότητα είναι μια πάρα πολύ βαριά κληρονομιά. Χρειάζεται αγώνα πολυμέτωπο και πολύπλοκο.  Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Λαλιώτη η εθνική λαϊκή ενότητα και η ανοιχτή δημοκρατική δράση είναι η μόνη υπαρκτή στρατηγική για τον νικηφόρο αγώνα του λαού μας. Είναι η μόνη στρατηγική εξουσίας που πηγάζει από τον λαό, για τον λαό. Σύμφωνα με αυτές τις διαχρονικές αλλά και επίκαιρες θέσεις και αντιλήψεις, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η νεολαία είναι πάντα πηγή ανανέωσης και ελπίδας για την Ελλάδα, το λαϊκό κίνημα, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Συστατικό και αλληλένδετο στοιχείο που ολοκληρώνει την Δημοκρατική Παράταξη και την Προοδευτική Συμπαράταξη καθώς εμπιστεύεται στην νέα γενιά της πατρίδας μας την συνέχεια των αγώνων της, τις αξίες και τις αρχές της. Το ασφαλές και προοδευτικό μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στην αρχή του 21ου αιώνα.

Οι σύγχρονες ιδεολογικές αναφορές του Κώστα Λαλιώτη, που διαμορφώνονται όχι παραγνωρίζοντας την νέα παγκόσμια πραγματικότητα αλλά πατώντας γερά σε αυτήν, ορίζουν και καθορίζουν την αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων της προόδου και του συντηρητισμού αξεπέραστη και υπαρκτή πραγματικότητα.

 

Δυναμική παρουσία της ελληνικής νεολαίας

Απαιτούν την δυναμική παρουσία της ελληνικής νεολαίας, που πρέπει και οφείλει να έχει την πνοή της αναγέννησης, της ποιοτικής στάσης ζωής στις ιδέες, στους στόχους, στα μέσα, στις αντιλήψεις, στην νοοτροπία και στην κοινωνική πρακτική. Να ανοίγει δρόμους  και να δίνει απαντήσεις για το τι πρέπει να αλλάξει αφού ο κόσμος αλλάζει. Να εκφράζει την πρωτοπορία ενός ριζοσπαστικού πολιτικού κινήματος, που οφείλει να μετασχηματιστεί ξανά το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Να αναδεικνύει και να διατηρεί την εθνική μας μνήμη και τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού.

Το μεγάλο εθνικό και δημοκρατικό χρέος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης και της προοδευτικής συμπαράταξης, σήμερα, είναι να σηματοδοτεί αυτή την συνέχεια, να συμβάλλει στην αναγέννηση της πολιτικής και να αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση του Κινήματος της Αλλαγής μέσα από μια σύγχρονη και δημιουργική πορεία. Οι νέοι και οι νέες πάντα πρώτοι και μπροστά στους αγώνες, να είναι η κινητήρια δύναμη αμφισβήτησης και δημιουργίας στην κοινωνία, και να διαμορφώνουν διαρκώς εκείνες  τις συνθήκες , που θα φέρουν τη νέα εθνική αναγέννηση, τη Νέα Αλλαγή, οι ζωντανές ελπίδες όλων μας για το μέλλον.

 

Ο σοσιαλισμός παραμένει το απελευθερωτικό ιδανικό της κοινωνίας που συνδυάζει την ελευθερία και την δικαιοσύνη με την κοινωνική αλληλεγγύη

Ο Κώστας Λαλιώτης θεματοφύλακας των ιδεών και των παρακαταθηκών του Ανδρέα Παπανδρέου, αποδεικνύει σε κάθε συλλογισμό του, ότι ο σοσιαλισμός παραμένει το απελευθερωτικό ιδανικό της κοινωνίας που συνδυάζει την ελευθερία και την δικαιοσύνη με την κοινωνική αλληλεγγύη. Προσδιορίζοντας ταυτόχρονα και με κρυστάλλινη σαφήνεια εκείνον τον συγκεκριμένο τρόπο διαχωρισμού της σοσιαλιστικής στρατηγικής με τους ενδιάμεσους στόχους από την σοσιαλδημοκρατική στρατηγική των οριακών μεταρρυθμίσεων. Την φυσιογνωμία του δημοκρατικού, προοδευτικού Κινήματος που οδηγεί στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας μέσα από ειρηνικές και δημοκρατικές διαδικασίες, διαδικασίες που σέβονται την λαϊκή κυριαρχία.

Στο Διαχρονικό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Λαλιώτη η αποκέντρωση, η λαϊκή συμμετοχή, η αυτοδιαχείριση, ο δημοκρατικός προγραμματισμός που επιτρέπει σε κάθε πολίτη να συμμετέχει στην διαμόρφωση της τύχης του, αυτός είναι ο δρόμος για τον σοσιαλισμό. Αυτός είναι ο τρίτος δρόμος για τον Πατριωτικό Δημοκρατικό Προοδευτικό Πόλο απέναντι στην Δεξιά, στην Συντήρηση και τον Νεοφιλελευθερισμό.

Η πολιτική του πρόταση ξεδιπλώνεται, ως τις αναμνήσεις ενός ευοίωνου μέλλοντος, στον συγκεκριμένο παρόντα τόπο και χρόνο σε μια Ελλάδα, σε μια Ευρώπη, σε ένα διεθνές περιβάλλον ενός Κόσμου με ραγδαίες εξελίξεις, ανατροπές και προσαρμογές. Με αδιαπραγμάτευτους τους στρατηγικούς στόχους και τον πυρήνα της φυσιογνωμίας του Διαχρονικού ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται, πραγματικά στις νέες ανάγκες του σήμερα και του αύριο και απαντά με κατάφαση στις προσδοκίες του ελληνικού λαού, μέσα από τα καινούργια ιστορικά δεδομένα, που επηρεάζουν την διεθνή, ευρωπαϊκή, ελλαδική κοινωνική πραγματικότητα και συγκυρία και μέσα από την οποία θα περάσει το όραμα της Αλλαγής.

 

Η «Πυξίδα» του Κώστα Λαλιώτη

Επαναπροτείνει την πολιτική, τόσο στο ιδιαίτερο πλαίσιο της ανακάλυψης της, όσο και στο γενικότερο πλαίσιο της διαφύλαξης της, νοηματοδοτώντας την στη ροή του χρόνου, ως σύνθεση του ιδανικού με το πραγματικό, συνεχώς ανανεούμενης και αναγεννώμενης, ειδομένης μέσα από την ελληνική φύση και κρατημένης από το ανθρώπινο μέτρο.

Ο αρκαδικός πολιτικός του νους είναι αδιαίρετος του Ελληνισμού. Πολύπλοκος και ξεκάθαρος. Ανοιχτός και ανήσυχος. Λύκαιος και Δικταίος, μα πάνω απ’ όλα ελεύθερος. Θεμελιώνεται στην κατοχή της πρωτογενούς γνώσης, ότι  η ιστορική μνήμη, η μνήμη του παρελθόντος  αποτελεί  την καθάρια οδηγητική φωνή στον βηματισμό του παρόντος και του μέλλοντος, απαραίτητο ζωτικό στοιχείο στην πορεία του ατόμου, του λαού και του έθνους.

Περικλείει, συμπυκνώνει και συνδημιουργεί την συνείδηση της ενότητας του όλου και του μέρους, του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου, του ατομικού και του συλλογικού. Αποκαλύπτοντας, ανάμεσα στην ένταση και τη διάσταση του παλιού με το καινούργιο, εκείνη την διαχρονική ουσία της ζωής, των πραγμάτων, της πολιτικής.

Αλλάζει την ποιότητα και τη μορφή της πολιτικής, ανανεώνεται, αναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, αφομοιώνει καινούργιες επιδράσεις, διαπλάθει έργα πρωτότυπα, ανατρέπει και παραβαίνει τον δογματισμό και τη μονοτονία.

Ο πολιτικός λόγος του Κώστα Λαλιώτη, μας παρακινεί αδιάλειπτα, με ρυθμό και τόνο, στην εκπλήρωση ενός ελπιδοφόρου και νικηφόρου σχεδίου. Ενός δυνατού μέλλοντος, τροφοδοτώντας την τόλμη του καθενός μας ξεχωριστά, με φρόνηση, πολιτική στράτευση και δράση.

Αναγορεύει την πολιτική σε τέχνη, πεδίο φιλοσοφικής σκοπιμότητας και φυσικής ισορροπίας, καταπληκτικών επιτεύξεων και αντιθέσεων με ποικιλία και πολυμορφία, που κυριαρχείται από τον αρμονική σύντηξη του δικαίου, του συναισθήματος και του ορθολογισμού. Γίνεται έτσι το κλειδί, που επιτρέπει στην πολιτική, να αναδείξει με κάθε λεπτομέρεια την βεβαιότητα της ουσίας της και που συγκροτείται στο νεοελληνικό ήθος ζωής και στην ακατάλυτη ελληνική ρίζα.

Χαράσσει ανεξίτηλα αποτυπώματα στην εύλογη διαδρομή για την κατάκτηση της ζωής, μέσα από την αλληλουχία της διαφορετικότητας των ιδιοσυγκρασιών, των νοοτροπιών, των τάσεων και των τρόπων έκφρασης. Ενοποιεί τις τόσο διαφορετικές αυτές μορφές σε μια πολυσύνθετη και πλατύχωρη υποδοχή για να συνεχισθεί το αέναο ταξίδι των μεγάλων πεπρωμένων και των ανοιχτών οριζόντων.

Μετουσιώνει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο αύριο σε ζωντανές, κινούμενες και δρώσες, σε αγώνες γενναίους και διαρκείς. Πραγματώνοντας δυνατά τα αδύνατα κι εφικτά τα ουτοπικά.

Η «ΠΥΞΙΔΑ» είναι ένα έργο πολιτικού ενθουσιασμού ή μάλλον ένα αυτούσιο ενθουσιαστικό πολιτικό γεγονός. Στον πυρήνα του οποίου η ηθική γίνεται σαφής, παρούσα, ενεργή καθώς η μέθεξη του οράματος με πυρρίχιους χορούς μας ταξιδεύει στο μέλλον.

Αποτελεί κατάθεση ψυχής, που βγαίνει με ειλικρίνεια από τη ζωή, την καρδιά και τη σκέψη του Κώστα Λαλιώτη.
 

Ο χαρισματικός ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου

Αναβιώνει εκείνη την ιστορική περίοδο, τότε που μια χούφτα ανθρώπων συσπειρωμένων γύρω από ένα χαρισματικό Ηγέτη, τον Ανδρέα Παπανδρέου, δημιούργησαν  την εκπληκτική μεταπολιτευτική πορεία για το Λαό και την Πατρίδα, την Ελλάδα και τους Έλληνες. Όποιος δεν έζησε μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα δεν μπορεί να την αναπαραστήσει.
Ο Κώστας Λαλιώτης το πραγματοποιεί, γιατί θα τη συμβολίζει πάντα με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Ήταν η εποχή των ονείρων.

Η «ΠΥΞΙΔΑ» δείχνει κάτι το αξιοθαύμαστο: να παρουσιάζεται σήμερα σε μια χώρα και σε μια εποχή, που γύρω μας μονολογούνε φλυαρώντας, ένας πολιτικός αυτής της ποιότητας, της εσωτερικότητας, της πνευματικότητας και της αλήθειας: Έλληνας, Ηλιοπότης, Ελεύθερος.

Η ιστορική διαδικασία της Αλλαγής άρχισε στις 18 Οκτώβρη του 1981. Στις 5 Νοεμβρίου του 2017 η δημοκρατική πορεία προς την Νέα Αλλαγή ξαναθεμελιώνεται.  Η εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον Κώστα Λαλιώτη να κρατήσει σταθερά την Πυξίδα για το Διαχρονικό ΠΑΣΟΚ, όσο σκληρός κι αν είναι ο άνεμος που βρίσκουμε μπροστά μας εκπληρώνεται ως συλλογικό μας χρέος και πατριωτικό καθήκον.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Η Ελπίδα είναι εδώ._

·       Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο πολιτικό περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη στο τεύχος Νο 382 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"