Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 19:11

Υδροηλεκτρικά έργα στη Νάουσα, επιτυχία η φιάσκο;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Βασιλείου*

 

Αισθάνομαι την υποχρέωση να προβώ στην  δημοσίευση αυτής της επιστολής, και προς ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού, αλλά και  για να καταδείξω με τον πλέον αναλυτικό τρόπο, ότι   κάποιοι από τους διοικούντες τον δήμο Νάουσας,  όχι μόνο πρέπει να είναι πιο φειδωλοί στις δημόσιες ανακοινώσεις και εμφανίσεις τους, όχι μόνο πρέπει να είναι   αντικειμενικοί και να σέβονται και να αναγνωρίζουν  και τις απόψεις   των άλλων, όταν βέβαια είναι  σωστές, αλλά παράλληλα, και να μην αισθάνονται ότι  διαθέτουν το αλάθητο ή κάποιο μαγικό ραβδί ή  ότι ξαφνικά ανακάλυψαν μια νέα ήπειρο, και θα σώσουν τον τόπο μας και όλους εμάς.

   Φύλλο 10350 της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ». Ημέρα, Μ. Παρασκευή, 29-4-2016. Πρωτοσέλιδος τίτλος: « ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ», Οι καταρράκτες προσφέρουν ρεύμα στην Νάουσα. Ρεπορτάζ, σελίδες 16 και 33.

  Από ένα  βαρύγδουπο τίτλο, που  ήταν:

  «Ρεύμα καινοτομίας από τους καταρράκτες της Νάουσας», και ένα εκτενέστατο ρεπορτάζ της εφημερίδας, που ακολουθούσε, πληροφορούμουν τόσον εγώ, ως δημοτικός σύμβουλος Νάουσας, αλλά και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, δια στόματος του ίδιου του δημάρχου μας, ότι ο δήμος μας έγινε ή θα γίνονταν ηλεκτροπαραγωγός, με ένα καινοτόμο αναπτυξιακό σχέδιο, μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με το οποίο θα παράγονταν ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο ύδρευσης και από τις υδατοπτώσεις που υπάρχουν στην πόλη, με την δημιουργία εννέα μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, που θα μετέτρεπαν το πόσιμο νερό σε ενέργεια, με εκτιμώμενη ονομαστική ισχύ, τα 3,4  MW, και εκτιμώμενα ετήσια έσοδα, το ποσό του  1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα η υλοποίηση του σχεδίου θα ξεκινούσε άμεσα.

Πληροφορούμουν  ακόμη , ότι το εκτιμώμενο κόστος για την υλοποίηση της επένδυσης υπολογίζονταν στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, ότι η χρηματοδότηση θα γίνονταν μέσω τραπεζικού δανεισμού με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,  ότι το επιτόκιο θα ήταν πολύ χαμηλό (3,3%), και ότι η   αποπληρωμή του δανείου θα γίνονταν σε ορίζοντα 25ετίας.

Τέλος πληροφορούμουν, ότι η μελέτη για το καινοτόμο αυτό σχέδιο,  ήδη είχε ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ότι ήδη βρίσκονταν στο τελικό της στάδιο, και  ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινούσαν όλες οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις, την προμήθεια των στροβιλομηχανών και την κατασκευή του μικρού κομματιού που αφορούσε το κατασκευαστικό έργο που απαιτούνταν.

  «Στόχος ήταν η παραγωγή ενέργειας να ξεκινήσει το καλοκαίρι του  έτους 2017», με την ρητή υπογράμμιση του δημάρχου μας.

   Παραμονές Χριστουγέννων του έτους 2016, και συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχός μας παρουσιάζει το σχέδιο αξιοποίησης των υδροηλεκτρικών έργων, στον πολυχώρο πολιτισμού της ΒΕΤΛΑΝΣ, στην πόλη μας, και ενώπιον εκπροσώπων πολλών επίσημων φορέων και οργανισμών, και  με το συνηθισμένο τρόπο και ύφος του, αφού  πρώτα επέρριψε τις ευθύνες σε όλους τους προηγούμενους δημοτικούς άρχοντες και μη, για το γεγονός ότι  φτάσαμε από τους κορυφαίους στους ουραγούς και από την εργατική αριστοκρατία στην πρωτεύουσα της ανεργίας,  μιλώντας μάλιστα  και  για «στρουθοκαμηλισμό», αναφέρθηκε και πάλι στην δική του  σημαντική πράξη, λέγοντας επί λέξει: « Σήμερα, όχι κάποτε στο μέλλον. Με το νερό που έγινε η ενέργεια για να μπει η Νάουσα στον παγκόσμιο χάρτη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μ' αυτό το νερό ξαναδίνουμε την ενέργεια που χρειάζεται για να ξαναπάρει τη θέση που της αξίζει. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. 9 υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Συνολική ισχύς 2,5 ΜW. Ετήσια παραγωγή 14.000.000 ΚWH. Ετήσια έσοδα 1.400.000 ευρώ. Από το νεράκι!

Έσοδα,  κυρίες και κύριοι. Ετήσια. 1.400.000 ευρώ. Μέχρι να τελειώσει το νερό των βουνών μας, δηλαδή, στο βάθος των αιώνων. Καθαρά έσοδα, κυρίες και κύριοι. Καθαρά, χωρίς οικονομικά βάρη για τις επόμενες γενιές και καθαρά, χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος. Καθαρά και πράσινα. Έτσι θα είναι τα πράγματα σ' αυτή τη νέα Νάουσα που σας συστήνω………… Ό,τι σας λέω, το λέμε και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τις 7 άδειες ηλεκτροπαραγωγής που καταθέσαμε και περιμένουμε να εγκρίνει. Και θα το κάνει γιατί έτσι έχουν τα πράγματα».

  Στις 21-12-2016, επαναλαμβάνει τα ίδια, μιλώντας στον 102fm της ΕΡΤ3, χαρακτηρίζοντας ως «δράση παγκόσμιας πρωτοπορίας» το πρόγραμμα χρήσης της κινητικής ενέργειας του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την σταδιακή υλοποίηση του οποίου, προσδιόρισε εντός του έτους 2017.

  Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις αρχές Μαρτίου του έτους 2017, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο δήμαρχός μας ανέλυσε και πάλι το καινοτόμο σχέδιό του, τονίζοντας, ότι η καινοτομία συνίσταται στο γεγονός, ότι για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια μέσα από δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, και ότι αντίστοιχο, αλλά μικρότερης κλίμακας έχει εφαρμοστεί πιλοτικά, μόνο  στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Εκτίμησε μάλιστα, ότι με τη λειτουργία των εννέα μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, που θα παράγουν 2,5 MW ετησίως, ο δήμος Νάουσας θα έχει ετήσιο οικονομικό όφελος 1,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανέφερε επιπλέον, ότι το κόστος του έργου, ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθεί με δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία έχει δώσει την προέγκρισή της με πολύ ευνοϊκούς μάλιστα όρους.  Πρόσθεσε τέλος, ότι ο  δήμος θα  ζητήσει δάνειο από την ΕΤΕπ,  ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει κι άλλα ενεργειακά έργα, όπως τα φωτοβολταϊκά σε όλα τα δημοτικά κτήρια, την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου μέσω επίσης του δικτύου ύδρευσης, μέχρι και την δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

  Στις 13 Μαρτίου του ίδιου έτους, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, 104,9 FM, επανέλαβε και πάλι την θέση του, ότι πρόκειται για ένα «απλό και ιδιαίτερα έξυπνο σύστημα», και ότι το εκτιμώμενο κόστος του έργου υπολογίζεται στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ, που βαίνει προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ αναμένεται και η  έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, των αδειών ηλεκτροπαραγωγής, εκτιμώντας  αυτή την φορά, ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει, στις αρχές του έτους 2018.

  Τέλος σε επίσκεψή του, στην Κίνα, τον μήνα Μάιο του έτους 2017, παρουσίασε επίσης, το από τον ίδιο χαρακτηριζόμενο, ως καινοτόμο, και ιδιαίτερα έξυπνο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποσπώντας και εκεί τα συγχαρητήρια όλων.

  Μετά την παράθεση των παραπάνω, και με δεδομένο ότι ήδη έχουμε αποφάσεις, για τις έξι από τις επτά αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην ΡΑΕ, μόλις στις 12-12-2016, επισημαίνω τις εξής διαφοροποιήσεις, και  σ’ αυτά που ανακοινώθηκαν από τον δήμαρχο, αλλά και στην  πραγματική κατάσταση που διαμορφώθηκε σήμερα.

  Αρχικά μίλησε για εκτιμώμενη ονομαστική ισχύ, τα 3,4  MW, και εκτιμώμενα ετήσια έσοδα, το ποσό του  1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Στην συνέχεια, η εκτιμώμενη ισχύς κατέβηκε στα 2,5 MW ετησίως,  και το ετήσιο οικονομικό όφελος, ανέβηκε στο 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη, ενώ στην πρώτη συνέντευξη, προσδιόρισε το εκτιμώμενο κόστος για την υλοποίηση της επένδυσης, στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, ακολούθως το υποβίβασε στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

  Μετά  την  αποδοχή των πέντε αιτήσεων και την απόρριψη της μιας, που προέβλεπε δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού, ισχύος 1,029 MW,  με την σύμφωνη μάλιστα γνώμη του ΤΟΕΒ Νάουσας, που έκανε σχετική παρέμβαση, η πραγματική ισχύς των υδροηλεκτρικών σταθμών, που ενδεχόμενα θα δημιουργήσει ο δήμος, ανέρχεται πλέον σε 415,2 kW (60,4+119+71,7+52,4+111,7). Εκκρεμεί  βέβαια η τύχη της έβδομης αίτησης, που από αυτά που πληροφορούμαι με δυσκολία, είναι ανάλογης ισχύος με τις εγκριθείσες.

  Εγώ βέβαια δεν είμαι αντίθετος με τέτοιες πρωτοβουλίες, εφόσον όμως θα είχα ή θα έχω στο μέλλον, την διαβεβαίωση των αρμοδίων  και ειδικών επιστημόνων για την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος, καθότι  όπως και  ο ίδιος ο δήμαρχος, ομολογεί, με όσα κατά καιρούς έχει αναφέρει,  μόνο στις Η.Π.Α,  σε μια  Χώρα δηλαδή, κατά  πολύ πιο προηγμένη από την δική μας, το σύστημα αυτό εφαρμόζεται  προς το παρόν,  και μόνο πιλοτικά.

 Κάτι τέτοιο  δεν συμβαίνει  όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

  Σύμφωνα με  τον νόμο (άρθρο 58 του Ν. 3852/2010), ο δήμαρχος της πόλης, προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνοντας  μόνο τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, εκτελώντας τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και της επιτροπής ποιότητας ζωής.

  Δεν μπορεί από μόνος του, ούτε να εκπονεί, ούτε να αποφασίζει σχέδια δράσης . Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να αποφασίζει, ούτε για τον τρόπο εκτέλεσης αυτών, ούτε για την δανειοδότηση των διαφόρων εγχειρημάτων.

  Το θέμα όμως αυτό, ουδέποτε ήρθε προς συζήτηση στα αρμόδια θεσμικά όργανα του δήμου μας, έστω και προς ενημέρωση, και το ερώτημα που γεννάται για το γεγονός αυτό, είναι, και εύλογο, αλλά και δικαιολογημένο. Πολύ δε περισσότερο μάλιστα, όταν μιλάμε για ένα έργο που  προσδοκούμε να υλοποιηθεί με προϊόν δανείου.

  Κατά συνέπεια των παραπάνω λοιπόν, και  με μεγάλη επιείκεια, θα χαρακτηρίσω την τακτική αυτή του δημάρχου μας, παντελώς λανθασμένη.

  Για να αποδείξω μάλιστα τον ισχυρισμό μου αυτό, παραθέτω την διαδικασία που ακολουθείται υποχρεωτικά, όταν κάποιος δήμος ζητά την χρηματοδότησή του, από τραπεζικό ή οποιοδήποτε άλλο πιστωτικό ίδρυμα ή φορέα.

 Κατ’ αρχήν. Οι δήμοι μπορούν να συνομολογούν δάνεια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, εφόσον συντρέχουν, σωρευτικά, οι πιο κάτω προϋποθέσεις: 1. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε δήμου  δεν υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων. 2. Το συνολικό χρέος του δήμου  που προβαίνει σε δανεισμό δεν υπερβαίνει το 60% των συνολικών εσόδων του.

 Πέραν των προϋποθέσεων αυτών. Για να συναφθεί δάνειο για την εκτέλεση έργων, πρέπει να υπάρχει προκαταρκτική μελέτη ή προμελέτη ή οριστική μελέτη των έργων, για τα οποία θα συνομολογηθεί το δάνειο, που θα έχει συνταχθεί και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα. (άρθρο 265 παρ. 1 του Ν.3852/2010).

Ακολούθως: α. Η Οικονομική Επιτροπή εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την ανάγκη σύναψης του δανείου και την κατάρτιση των όρων. Με την απόφαση του δημοτικού  συμβουλίου που αφορά στη σύναψη του δανείου και η οποία λαμβάνεται, με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, εκτός αν πρόκειται για τη συνομολόγηση δανείου ποσού άνω του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) ευρώ, από δήμο με πληθυσμό έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους, οπότε απαιτείται  αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του,  πρέπει να καθορίζονται ο σκοπός, οι όροι του και η τοκοχρεωλυτική δόση. (άρθρο 176 παρ.1 και 2 του Ν.3463/2006. β. Έλεγχος νομιμότητας από Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης. (άρθρο 176 παρ.6 του Ν.3463/2006). γ. Διαδικασία επιλογής του πιστωτικού ιδρύματος.  ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΒΗΜΑΤΑ: 1.Απόφαση (αρχική) του Δημοτικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής περί  της αναγκαιότητας σύναψης δανείου με αναφορά στον σκοπό και στο ύψος. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας της Οικονομικής Επιτροπής. 2. Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την αναγκαιότητα σύναψης δανείου, κατάρτισης των όρων πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και καθορισμός της διαδικασίας επιλογής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. 3. Αποστολή πρόσκλησης προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 4. Συγκέντρωση, αξιολόγηση των προσφορών και λήψη απόφασης για εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αξιολόγηση προσφορών και εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο. 5. Λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με το οποίο θα συνομολογηθεί το δάνειο και έγκριση των γενικών όρων του δανείου, σύμφωνα με την προσφορά του Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού. 6. Αποστολή στο ΤΠΔ του συνόλου των εγγράφων και δικαιολογητικών που απαιτούνται, σύμφωνα με το έντυπο του Τ.Π. & Δανείων. 7. Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Τ.Π. & Δανείων στην οποία θα καθορίζονται οι ακριβείς όροι σύναψης του δανείου. 8. Λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (μετά την απόφαση του Τ.Π. & Δανείων) περί αποδοχής όρων και έγκρισης της σύναψης δανείου με προσδιορισμό του σκοπού, του ύψους και της δόσης. 9. Έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 10. Δημοπράτηση έργου και υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο. 11. Αποστολή της σύμβασης στο ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. 12. Υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

 Με την επισήμανση λοιπόν, ότι για  το πολυδιαφημισμένο  και καινοτόμο  αυτό έργο, θα απαιτηθεί δάνειο που ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ, άρα για την λήψη νόμιμης απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, χρειάζεται η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του, την οποία εκ προοιμίου, δεν διαθέτει η παράταξη του κ. δημάρχου, την επισήμανση ότι υπάρχει δημόσιος ισχυρισμός του δημάρχου μας, περί προέγκρισης του δανείου, την επισήμανση ότι ήδη το καλοκαίρι του έτους 2017 πέρασε, και δεν είδαμε ακόμη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το καινοτόμο και έξυπνο σχέδιο του δημάρχου και των συνεργατών του, την επισήμανση ότι  οι αριθμοί που κατά κόρον έχει αναφέρει, δεν του βγαίνουν πλέον, μετά την  κατάσταση που δημιουργήθηκε πρόσφατα, την επισήμανση ότι υπέρ της απόρριψης της αίτησης του δήμου για την θέση « Μπαχούτσι», παρενέβη και ο Τ.ΟΕ.Β. Νάουσας, που προασπίζει τα συμφέροντα των μελών του, που είναι και συνδημότες μας, και  την επισήμανση ότι  το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο, που είναι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας,  όχι μόνο δεν έχει πάρει κάποια σχετική απόφαση, αλλά επίσημα  αγνοεί το θέμα, ποιες λέξεις ή φράσεις, από την ελληνική γλώσσα, την πιο πλούσια  στον κόσμο, θα ταίριαζαν, στο να αποδοθεί πλήρως και δίκαια η κατάσταση που δημιουργήθηκε, από την λανθασμένη, και  θεσμικά μη νόμιμη, τακτική, που ακολουθεί  διαρκώς και με απόλυτη συνέπεια, ο δήμαρχός μας? Η επιλογή δική σας.

 

* ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ