Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 01 Αυγούστου 2017 14:11

Η νέα εποχή της Ξενοδοχειακής Αγοράς από το 100% Hotel Show

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Δημήτρη Αντωνάκου

 

Το 100% Hotel Show παρουσιάζει τη δική του οπτική αναφορικά με τη νέα πραγματικότητα της Ελληνικής Ξενοδοχειακής Αγοράς

Οι ανάγκες του σύγχρονου ξενοδόχου έχουν διαφοροποιηθεί, τόσο λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας όσο και λόγω της διαφοροποίησης των καταναλωτικών συνηθειών των ταξιδιωτών. Ειδικά στην Ελλάδα, η ξενοδοχία έχει περάσει σε νέα εποχή καθώς, επιπρόσθετα των παραπάνω, τα ξενοδοχεία έχουν περάσει στις νέες γενιές και η ζήτηση για τον ελληνικό προορισμό έχει αυξηθεί.

Πώς όμως ο Έλληνας Ξενοδόχος μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός στο - ομολογουμένως αφιλόξενο και πολύπλοκο - ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, και πώς θα καταφέρει να δημιουργήσει τουριστικές υποδομές υψηλής ποιότητας, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο εγγενώς, από την ίδια τη γεωφυσική του υποδομή, αποτελεί luxury προϊόν;

Μέσα από τις δραστηριότητες του 100% Hotel Show, μας έχει δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την πορεία του Έλληνα Ξενοδόχου και να αναζητήσουμε τρόπους και μεθόδους ώστε να δημιουργήσουμε την πλέον δυναμική πλατφόρμα εξέλιξής του. Παρακάτω, παρουσιάζουμε τη νέα εποχή της Ελληνικής Ξενοδοχειακής αγοράς όπως τη προσεγγίζει το 100% Hotel Show, αλλά και τα μελλοντικά πλάνα αυτού καθεαυτού του θεσμού.

 

''Ο Έλληνας Ξενοδόχος αποτελεί επιχειρηματικό πρότυπο στην ελληνική επιχειρηματικότητα''

Για να κατανοήσουμε μια αγορά, πρέπει να έχουμε εικόνα του επιχειρηματία που βρίσκεται πίσω από αυτήν. Αν και εξαρχής πιστεύαμε στην επιχειρηματική υπεροχή του Έλληνα Ξενοδόχου, στην πορεία ήρθαμε σε επαφή με στοιχεία που επιβεβαίωσαν ακόμη περισσότερο την αρχική μας αυτή πεποίθηση.

Ο Έλληνας Ξενοδόχος, έχει υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης στον τουριστικό κλάδο, όχι μόνο λόγω σπουδών,  αλλά και λόγω μεταβίβασης τεχνογνωσίας και εμπειρίας από τις προηγούμενες γενιές. Οι ξενοδόχοι έχουν πλέον σαφή εικόνα των αναγκών των σύγχρονων ταξιδιωτών και δεν δημιουργούν απλά δωμάτια, αλλά ολοκληρωμένες εμπειρίες.

Το υψηλό επίπεδο όμως έρχεται να ολοκληρωθεί με τα ερεθίσματα από τις διεθνείς αγορές, καθώς ο  ξενοδόχος συμμετέχει σε εκθέσεις του εξωτερικού, ταξιδεύει συχνά και γενικά αποκτά εικόνες που εμπλουτίζουν την επαγγελματική του προσέγγιση. Τέλος, ο ρόλος της τεχνολογίας και του internet στις ξενοδοχειακές πωλήσεις, βάζει το διαδίκτυο στην καθημερινότητά του, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός πολύ εξελιγμένου μοντέλου επαγγελματία.

 

''Οι ξενοδόχοι πλέον αναζητούν εξειδικευμένες προτάσεις και όχι γενική ενημέρωση''

Ως ένας ενεργός επαγγελματίας με διαρκή ερεθίσματα, ο Έλληνας Ξενοδόχος είναι αρκετά εξοικειωμένος με την απομακρυσμένη έρευνα αγοράς και είθισται να είναι αρκετά ενημερωμένος για θέματα που τον απασχολούν.

Έχοντας όμως ένα αρκετά απαιτητικό πρόγραμμα, ο ξενοδόχος στις ημέρες μας δεν αναζητεί απλά ενημέρωση αλλά ολοκληρωμένες Προτάσεις και Λύσεις που θα δίνουν απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες του. Διαθέτοντας την απαραίτητη εμπειρία, είναι σε θέση να τις αξιολογήσει και να επιλέξει αυτές που του ταιριάζουν περισσότερο.

Αυτός είναι και ο λόγος που το εκθεσιακό μείγμα του 100% Hotel Show, δεν δημιουργείται απλά από εταιρείες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Έκθεση, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα προσεκτικής επιλογής και αξιολόγησης. Μια ειδική ομάδα συνεργατών του θεσμού, επιλέγει εταιρείες που έχουν να δώσουν τις ποιοτικότερες ανά κατηγορία προϊόντος ή υπηρεσίας προτάσεις στους ξενοδόχους και κατευθύνει ανάλογα τις επαφές του τμήματος πωλήσεων. Η ίδια ομάδα, εξετάζει και αξιολογεί προσεκτικά τα εισερχόμενα request συμμετοχής στο 100% Hotel Show, εγκρίνοντας τις αιτήσεις συμμετοχής που ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Έκθεσης.

Στο πλαίσιο της συστηματικής καταγραφής, της ενίσχυσης και περαιτέρω ανάδειξης των επιλεγμένων προτάσεων, το 100% Hotel Show προχωρά πλέον στην ολιστική παρουσίαση εταιρειών, προϊόντων και υπηρεσιών μέσω και της διαδικτυακής πλατφόρμας www.hotelshow.gr, στοχεύοντας στην πληρέστερη και διαρκέστερη ενημέρωση των ξενοδόχων.

 

''Η υπεραξία και η προώθηση του ελληνικού τουρισμού βασίζεται κατά πολύ στους ξενοδόχους''

Τα ξενοδοχεία αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της εμπειρίας των τουριστών και συμβάλλουν κατά πολύ στη διαμόρφωση της άποψης των τουριστών για την Ελλάδα ως προορισμό. Για τον λόγο αυτό, οι ξενοδόχοι παίρνουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι ευθύνης σε σχέση με την εξέλιξη της τουριστικής ζήτησης.

Επίσης, μεγάλο μέρος της προώθησης της Ελλάδας, αναλαμβάνεται αυθόρμητα από τους ίδιους τους ξενοδόχους καθώς προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις ατομικά, για την προώθηση του ξενοδοχείου τους και κατά συνέπεια και του προορισμού, τόσο μέσω διεθνών εκθέσεων όσο και μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, καταγράφονται επιτυχημένες και μεθοδικές κινήσεις προβολής της χώρας ως τουριστικού προορισμού, από φορείς όπως ο ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ κ.ο.κ.

Με τη σοβαρή όμως έλλειψη δημόσιας πρόνοιας και στήριξης αυτών των ενεργειών, ο ξενοδόχος έχει την ανάγκη ενθάρρυνσης αυτής της τόσο σημαντικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που συντελεί στην ανάπτυξη του Ελληνικού Τουριστικού προϊόντος.

Στα δεδομένα αυτά στηρίζεται και η διεθνής καμπάνια Greeks Teach Hospitality του 100% Hotel Show, που στόχο έχει να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία των ξενοδόχων, να αναδείξει την υπεροχή των Ελληνικών Ξενοδοχείων και να συνεισφέρει στην προβολή του προορισμού. Με ένα μείγμα δράσεων όπως η συμμετοχή στην WTM London αλλά και διάφορων online και offline ενεργειών, το 100% Hotel Show μαζί με τους Έλληνες Ξενοδόχους θα δουλέψουν για την εξέλιξη της Ελληνικής Τουριστικής Αγοράς.