Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 21:50

Ανάλυση των διεθνών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων για το τέλος 2016

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Του Αλέξανδρου Λαφάρα*

 

Λίγες ημέρες απομένουν από το τέλος του έτους αλλά απ’ ότι φαίνεται το 2016 μας επιφυλάσσει ακόμη εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, η ψήφιση υπέρ του Brexit στην Μ. Βρετανία καθώς επίσης και η νίκη του Trump για την Προεδρία των ΗΠΑ, ήταν για πολλούς μεγάλη έκπληξη. Φαίνεται όμως οτι οι εκπλήξεις δεν έχουν τελειώσει ακόμη μιας και μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται ακόμη δύο γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις διεθνείς αλλά και τις Ελληνικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, σε συνέχεια ενός τρίτου σημαντικού γεγονότος το οποίο διαδραματίστηκε στο τέλος αυτής της εβδομάδος.

       Το πρώτο γεγονός είναι η Ιταλία. Στις 4 Δεκεμβρίου οι Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν υπέρ των μεταρρυθμίσεων ή όχι. Το δημοψήφισμα διοργανώθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό MatteoRenziο οποίος έχει δηλώσει οτι σε περίπτωση αποτελέσματος υπέρ του όχι θα παραιτηθεί. Ένα όχι θα μεταφραζόνταν ως μια αρνητική πορεία της Ιταλίας στην Ευρώπη αλλά όχι και ως άμμεση αποχώρηση της από αυτήν, όπως στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας. Στο ενδεχόμενο όμως παραίτησης του Renzi αυξάνονται οι πιθανότητες ν’ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο φαίρεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και το οποίο έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες υπέρ του όχι με την πρόθεση ψήφου ν’ αγγίζει το 53%. Μία τέτοια σημαντική εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο Ιταλικό τραπεζικό σύστημα το οποίο ήδη από την αρχή του έτους έχει απολέσει καταθέσεις ύψους 110 δις ευρώ. Αξιοσημείωτο επίσης είναι οτι η Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, φαίρεται να έχει ήδη ζητήσει κρατική βοήθεια. Η περίπτωση της Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A. σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την Γερμανική Deutsche Bank AG δημιουργούν γενικότερο προβληματισμό για το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα γεγονός το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει πολύ αρνητικά τις Ευρωπαϊκές οικονομίες και όχι μόνο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής.

      Το δεύτερο γεγονός είναι οι ΗΠΑ. Στις 12 Δεκεμβρίου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FederalReserve) αναμένεται ν’ ανακοινώσει εάν τελικά θ’ αυξήσει τα επιτόκια της η όχι. Τη συγκεκριμένη αύξηση την περιμένουν πολλοί αναλυτές παγκοσμίως εδώ και αρκετούς μήνες. Το συγκεκριμένο όμως σενάριο θα ήθελαν ν’ αποφύγουν πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο και ειδικά κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών, διότι μία αύξηση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ θα επηρεάσει άμεσα τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις τιμές πετρελαίου, το διεθνές εμπόριο γενικότερα και συνεπώς και τις εισαγωγές και εξαγωγές αυτών των χωρών. Το τρίτο τρίμηνο του 2016 η Αμερικάνικη οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3.2%, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο ετών, ενώ τον Νοέμβριο το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ ανήρθε στο 4,6%, ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2007. Με αυτά τα στοιχεία θα περίμενε κανείς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ν’ αυξήσει τα επιτόκια ώστε να συγκρατήσει τις πληθωριστικές τάσεις της οικονομίας. Το οξύμωρο όμως είναι οτι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να μην αυξήσει τα επιτόκια. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι αγορές αναμένεται ν’ αντιδράσουν πολύ αρνητικά διότι θα μπορούσαν να μεταφράσουν τη συγκεκριμένη απόφαση είτε ως ότι η Αμερικάνικη οικονομία δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, είτε ως ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν εμπιστεύεται τη διακυβέρνηση Trump.

      Το τρίτο πολύ σημαντικό γεγονός το οποίο διαδραματίστηκε αυτή την εβδομάδα, είναι η συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου. Με την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας επιβεβαιώνεται η προ οκταμήνου εκτίμηση μας για το συγκεκριμένο σενάριο, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τις Ευρωπαικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής. Η καινούργια συμφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας αλλά και του Ιράν, προβλέπει μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια το οποίο ισοδυναμεί περίπου στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής. Αξιοσημείωτο είναι οτι αντίστοιχη συμφωνία είχε υπογραφεί πριν 15 χρόνια. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δυστυχώς θα επηρεάσει και τα Ελληνικά νοικοκυριά μιας και με την υπογραφή της συμφωνίας θα υπάρξει άμεση αύξηση στις τιμές κατά 8%. Η συγκεκριμένη αύξηση των τιμών του πετρελαίου προφανώς μπορεί να επηρεάσει γενικότερα την Ελληνική οικονομία.

      Οι διεθνείς εξελίξεις θα συνεχίσουν να έχουν ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς βρίσκοντας την Ελλάδα με πολλά ανοικτά μέτωπα όπως η αξιολόγηση, το προσφυγικό, το Κυπριακό, τα εξωτερικά θέματα με την Τουρκία και την Αλβανία κ.α. Υπό την πίεση αυτών των μετώπων ενισχύεται η εκτίμηση οτι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές και γι’ αυτό τα κόμματα έχουν ξεκινήσει ήδη τις εκλογικές τους μηχανές.

 

* MBA, MSF

Διεθνές στέλεχος επιχειρήσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη

Σχετικά Άρθρα